KOSSUTH LAJOS ÁLTALÁNOS ISKOLA

ÖKOISKOLA

FRESHAIR

ANGOL NYELVŰ KÖRNYEZETI NEVELÉSI SZAKTÁBOR - CSÖMÖDÉR

A Freshair egy osztrák-magyar nemzetközi projekt magyarországi eleme, mely tulajdonképpen a nyári LENA program folytatása. A különbség csupán annyi, hogy a projekt célcsoportja most a 13-18 éves korosztály volt.

Ehhez a projekthez csatlakozhatott iskolánk is, melynek során 12 fő hetedik és nyolcadik osztályos tanuló vehetett részt Csömödéren - teljesen ingyen - a környezeti nevelési szaktáborban.

csomoder02.jpg

Az angol nyelvű programok középpontjában a csömödéri erdei kisvasút állt, a fő téma pedig a fotózás és a filmkészítés volt.

csomoder18.jpg

Tanítványainkkal  szeptember 24-én, hétfőn autóbusszal érkeztünk Csömödérre szombathelyi, zalaegerszegi és nagykanizsai gimnazisták társaságában. A modern turistaszállóban szállásoltak el minket, s a kipakolás után szinte azonnal indultak a programok. Első nap az ismerkedésé volt a főszerep. A táborszervezők közösségi játékokkal, vidám feladatokkal segítették a feloldódást és egymás megismerését. Délután egy profi szakács irányításával a diákok nekiláttak az esti vacsora (bográcsgulyás) elkészítéséhez, mely bizonyíthatóan jól sikerült: mindkét kondér kiürült az est végére. A programoknak azonban még nem volt vége, este Németh Ferenc, hegedűművész volt a tábor vendége, aki virtuóz játékával elvarázsolta ifjú közönségét.

Másnap délelőtt tanítványaink - két csoportban - a fotózás és a videókészítés technikai oldalával ismerkedtek, majd kreatív feladatok megoldásában is jeleskedtek. A témák helyszínei a nap során változtak: délelőtt a táborban és közvetlen közelében kellett a témáknak megfelelő helyszínt választani. Ebéd után az erdei kisvasúttal Kistolmácsig vonatoztunk, közben kétszer megálltunk és a pihenőhely (ligetes erdős terület) jelentette az alkotási folyamat helyszínét.

Ugyanezzel a programmal találkozhattunk csütörtökön is, csak akkor a két csoport témát cserélt és a helyszín is változott. Ekkor a kisvasúttal Lenti felé vettük az irányt. A végállomáson megtekintettünk két érdekes kiállítást, mely az erdei kisvasút történetét mutatta be.

csomoder03.jpg

Szerdán délelőtt diákjaink az Európai Unióról szereztek mélyebb ismereteket, majd délután meglátogattuk Lentiben a termálfürdőt, mely most - így szezon végén - elég elhagyatottnak tűnt. Ennek ellenére a gyerekek jól feltalálták magukat, nagyokat játszottak, jókat fürödtek. Szerencsére az időjárás kedvezett a kinti fürdőzésnek is. Este a helyi iskola tornatermében vetítéssel egybekötött előadást hallhattunk Benedek Miklóstól a kerkamenti terület élővilágáról.

csomoder10.jpg

csomoder13.jpg

Csütörtök este aztán nagy izgalommal ültünk be az ebédlőből vetítővé varázsolt terembe, s megkezdődött a héten készített "alkotások" bemutatása. Komoly meglepetést okozott számomra, hogy tanítványaink milyen ügyesen oldották meg a feladatokat, mennyi kreativitás, mennyi érdekes ötlet "szabadult" el ezen a héten. Nagy tapsok, vidám nevetések kísérték a vetítést.

Pénteken délelőtt a gyerekek véleményt mondhattak arról, hogy tetszett nekik a tábor, majd lerajzolták mindazt, ami számukra a legnagyobb élményt jelentette. Ezekből az alkotásokból állt össze a tábor nagy mozaikképe. Közös fotózkodás, búcsúzkodás, s még egy finom ebéd, majd 1 órakor kigördült a buszunk a csömödéri állomásról.

csomoder01.jpgcsomoder04.jpg

Köszönjük a lehetőséget, hogy részesei lehettünk ennek a nagyszerű projektnek, s hogy iskolánkból immár 42 gyerek (2-8. osztályosok) ingyen táborozhatott Ausztriában és Magyarországon.

Süle Erika


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 13
Tegnapi: 57
Heti: 73
Havi: 701
Össz.: 175 609

Látogatottság növelés
Oldal: Freshair - Angol nyelvű környezeti nevelési tábor 2012
KOSSUTH LAJOS ÁLTALÁNOS ISKOLA - © 2008 - 2018 - kossuthsuli.hupont.hu

A HuPont.hu honlap ingyen regisztrálható, és sosem kell érte fizetni: Honlap Ingyen.

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Laptop 1 Ft-ért? Regisztrálj most! - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »