KOSSUTH LAJOS ÁLTALÁNOS ISKOLA

ÖKOISKOLA

okoiskola.jpeg


BÁL! BÁL!  SZM-BÁL!

bal.jpg

A szülői munkaközösség és az iskola szeretettel várja és hívja a bálozni szeretőket, szülőket, rokonokat, ismerősöket, régi diákokat a

SZÜLŐI MUNKAKÖZÖSSÉG BÁLJÁRA

2011. FEBRUÁR 26-ÁN, SZOMBATON

ESTE 9 ÓRÁTÓL

AZ EGYHÁZASRÁDÓCI KULTÚRHÁZBA.

Olcsó belépővel (500 Ft/fő),

kiváló zenével (Boros Gabi),

sok-sok értékes tombolatárggyal

és természetesen jó hangulattal várjuk az érdeklődőket.

A BÁL BEVÉTELÉVEL A SZÜLŐI MUNKAKÖZÖSSÉG

AZ ISKOLA DIÁKJAIT TÁMOGATJA.


SZÜLŐI ÉRTEKEZLET

2011. FEBRUÁR 21-ÉN, HÉTFŐN

17 ÓRAKOR AZ OSZTÁLYTERMEKBEN


Bemutató órák hónapja

Intézményünk arra törekszik, hogy szakmai bázishelyként továbbképzési lehetőségeket biztosítson a kistérség és a megye más iskoláiban tanító pedagógusoknak. Ennek egyik formája a bemutató óra, ahol intézményünk valamelyik pedagógusa a gyakorlatban mutatja meg azokat a módszertani fogásokat, szervezeti kereteket, melyek mintaként szolgálhatnak másoknak is.

Februárt a bemutató órák hónapjának is nevezhetnénk, hiszen idáig 3 különböző tantárgyból, 3 különböző osztályban tartottak pedagógusaink szakmai-módszertani bemutatót. Vendégeink a megye különböző iskoláiból érkeztek, Szombathelytől Körmenden át egészen Bajánsenyéig.

Február 1-én Tangl Balázsné tanárnő a hetedikesekkel kémiaórán arra vállalkozott, hogy egy újonnan bevezetett tankönyv segítségével megmutassa, miképpen lehet a tanulói kémiai kísérleteket élvezetessé és hasznossá tenni. A csoportmunkában elvégzett kísérlet alatt a gyerekek gyakorlati tapasztalatokat szereztek az oldatokról és keverékekről. A megszerzett tudás segítségével problémamegoldásra ösztönző feladatokat oldottak meg, s egyben felismerték, hogy a tanultaknak a hétköznapi életben is haszna van.

kemia_ora.jpg

Február 15-én az irodalomé volt a főszerep. Ezen a napon dupla bemutató órára vállalkoztunk. Célunk az volt, hogy végigkövessük azt a folyamatot, ahogyan a fogalmazástanítás kezdeti lépéseitől eljutunk az irodalmi szöveget, verseket is felhasználó önálló, szemléletes szövegalkotásig. Harmadik osztályban Nyulné Boda Kinga tanítónő gazdag módszertani ötlettárával óriási segítséget nyújtott a továbbképzésen résztvevő nagyszámú pedagóguscsoportnak. A kooperatív módszerek kiváló alkalmazása aktív, lelkes  tanulói munkát eredményezett.

p1160413.jpg

Ezt követően a 8. osztályban folytatódott a program. Horváth Anikó tanárnő irodalomóráján a gyerekek megpróbálták megragadni egy-egy táj, ország, kép hangulatát, szavakba önteni mindazt, amit a szemük lát, és a szívük érez. A tájleírás előkészítéséhez irodalmi példákon, egyéb prózai szövegeken keresztül vezetett az út. A csoportok közös munkájaként létrejött tájleírás, illetve az általuk alkotott „verskezdemények” azt bizonyították, hogy tudatos, következetes munkával, kreatív módszertani ötletek megvalósításával, a tanulókkal együttműködve komoly előrelépést lehet elérni a szövegalkotás területén ennél a korosztálynál is.

p1160467.jpg

Köszönjük a bemutató órát tartó pedagógusoknak, hogy bepillantást nyerhettek mások is kiemelkedő szakmai-módszertani tevékenységükbe, s a résztvevő gyerekeknek, hogy aktív munkájukkal hozzájárultak a program sikeréhez.                              

                                                                              



Itt a farsang, áll a bál...

Vidám és szórakoztató délutánt töltöttek el a gyerekek a szülői munkaközösség által szervezett iskolai farsangon. Nindzsák, hercegnők és mókás bohócok, katona és sérült harcos, pókember és kisegér mind-mind színpadra léptek ezen a napon.

p1160252.jpg

A büfében finom házi sütemények vártáka gyerekeket. A program egyik érdekes színfoltja volt a hagnszerbemutató, melynek keretében minden érdeklődő kipróbálhatta a bemutatott különleges és ritka hangszereket.

p1160291.jpgp1160352.jpg

A csúcspontot természetesen a tombolasorsolás jelentette. A sok-sok tombolatárgy mind gazdára lelt.

p1160395.jpg

Köszönjük a szülők lelkes munkáját, s mindazoknak a segítségét, akik felajánlásaikkal támogatták a farsangi mulatság sikerét.



Félévi zongoravizsga

2011. január 19-én, délután 1 órakor kezdődött zongoristáink félévi szokások megmérettetése: a zongoravizsga. Tanárnőjük, Bori néni köszöntötte a vizgázókat és arra kérte őket, ne nagyon izguljanak, de törekedjenek a legjobb eredményre. Ezt követően a 15 fős csoport egyenként mutatta be a 3 tagú vizsgabizottság előtt, hogy mit tanult ebben a félévben. Valamennyiüknek gratulálhatunk, mert mindenki sikeresen teljesítette a követelményeket.

p1160125.jpg

Akcióban a zöld kommandósok!

Nem sokat vártak első bevetésükre zöld kommandósaink. Megalakulásuk után egy héttel már akcióba lendültek. Első feladatként szemrevételezték madáretetőink állapotát, beosztották egymás között, hogy melyik csoport mikor tölti fel a madáretetőket eleséggel. Próbaként az egész kommandó végigjárta és feltöltötte az iskolaudvaron lévő 8 madáretető. Éhes madaraink már másnap tavaszt idéző madárcsicsergéssel hálálták meg a gondoskodást. Csak így tovább, kommandósok!!!

p1160096.jpgp1160104.jpgp1160114.jpgp1160100.jpg


Megalakult a "ZÖLD BÉKA" KOMMANDÓ!

Január 12-én hivatalosan is megalakult a Diákönkormányzat környezetvédő csoportja, a ZÖLD BÉKA KOMMANDÓ. Első gyűlésükök meghatározták céljaikat és fő feladataikat. A kommandóba minden osztály (1-8) két-két fővel képviselteti magát.

Feladatuk:zold_beka_vegleges2.jpg

ÖKOiskolánk környezetvédelmi programjához csatlakozva intézményünk udvarának tisztántartása, növényeinek gondozása, madarak etetése, megfigyelése, a szelektív hulladékgyűjtés propagálása, falutakarításon való résztvétel, gazdag, élő környezet kialakítása aktív csapatmunkában. Tudósítások, hírek közvetítése környezetvédelmi munkájukról.


Tagjai:

1.      Szombath Donáta 8.o.

2.      Déry Petra 8.o.

3.      Darvas Nikolett 7.o.

4.      Nagy Leila 7.o.

5.      Balogh Eszter 6.o.

6.      Balikó Zsófia 6.o.

7.      Nagy Anna 5.o.

8.      Friedli Éva 5.o.

9.      Kazinczki Dóra 4.o.

10.  Pars Bianka 4.o.

11.  Babos Mirella 3.o.

12.  Cserős Anna 3.o.

13.  Kazinczki Bálint 2.o.

14.  Csoknyai Levente 2.o.

15.  Kecskés Péter 1.o.

16.  Balikó Ádám 1.o.

p1160095.jpg



FIGYELEM!

Január 14-én vége az első félévnek!images.jpg

Húzzatok bele!

Január 21-én, pénteken osztjuk a félévi értesítőket!


Karácsonyi ünnepély

Hetekkel az ünnepség előtt elkezdődött a felkészülés erre a mai napra. Az idei tanévben ugyanis az alsós tanulók adták a hagyományos karácsonyi ünnepélyen a műsort.

December 21-én, délelőtt 11 órára zsúfolásig megtelt a kultúrház nézőtere, sokan állva nézték végig a gyerekek produkcióját. De megérte! A hangulatos karácsonyi összeállításban felelevenedtek a karácsonyi készülődés pillanatképei, az ünnepkörhöz köthető hagyományok. A szereplő gyerekek és nézőtérőn ülők egyaránt élvezték a kedves előadást.

p1150903.jpg


Karácsonyi vásár és forgatagat

Szombaton, december 18-án 13 órakor kezdődik iskolánk hagyományos karácsonyi vására, ahol az érdeklődők kézműves szakköröseink és pedagógusaink által készített apró tárgyak közül választhatnak ajándékot szeretteiknek vagy megkóstolhatják a gyerekek által sütött finom mézeskalácsot. Folyamatosan kínáljuk vendégeinknek a forró teát és a felnőtteknek a forralt bort. Természetesen az idén is lesz  gesztenyesütés, udvari zsibvásár és ZSÁKBAMACSKA.

Vajon mit rejt majd az iskolai zsákmacska?

zsakbamacska.jpg

13 óra 30-kor az osztályok két-két képviselője feldíszíti az iskola közös karácsonyfáját, majd ezt követően az 1-2. osztályosoknak kézműves foglalkozást kínálunk. A nagyobbak a Karácsonyi Kvíz elnevezésű vetélkedőn mutathatják meg kreativitásukat, a karácsonyi ünnepkörrel kapcsolatos tudásukat.

karacsonyfadiszites.jpg

Fél négytől 5 óráig egy kis kulturális kikapcsolódást kínálunk programunk résztvevőinek. 

Fellép többek között az Idősek klubjának kórusa, ők karácsonyi dalokkal teszik hangulatossá az ünnepi rendezvényt. Iskolánk zongoristái rövid karácsonyi hangversennyel készülnek, néptáncosaink pedig az ünnephez köthető hagyományokat mutatják be.


neptancos.jpg


Közkívánatra újra megnézhetjük 1-4. osztályosaink vidám Mikulás-váró produkcióit.

A program fő szervezője, a Diákönkormányzat és az iskola valamennyi dolgozója szeretettel vár minden érdeklődőt.

Nyitva van az ADVENTI KAPU, lépjenek be rajta!

nyitott_kapu_logo.jpg


Elkészült az ÖKOFAL

Iskolánk első emeletén különleges információs felületet alakítottunk ki. A házikóra emlékeztető ÖKOFAL fő célja, hogy szemléletesen mutassa be a környezeti neveléssel kapcsolatos ismereteket. Most a tél témakörében a madáretetés fő szabályairól, az itthon áttelelő madarakról és a gleccserekről tájékozódhatnak a gyerekek. A Zöld Kuckó elnevezésű ökofalat részben pályázati pénzbőll, részben  egyéb támogatásokból építették meg iskolánk munkatársai.

okofal4.jpgokofal8.jpg

okofal9.jpg




Karácsonyi manók napja

karacsonyi_manok_napja.jpg

Az tartják a karácsonyi manókról, hogy szorgos munkájukkal segítik az ajándékok elkészítését, az ünnepre való felkészülést. Ezért gondoltuk, hogy a rendkívüli szombati munkanapon egy rövid ideig karácsonyi manókká válunk mi magunk is.

A tanítás-tanulás hagyományos formája helyett ez alkalommal más módszerrel tanultak a gyerekek. Mit is? Elsősorban az egymásra való odafigyelést, a csoportban való együttműködést, a közös célért való munkálkodást.

Kreativításukat felhasználva a csoportok elkészítették az egész iskola karácsonyi dekorációját, ünnepi díszbe öltöztették az épületeket kívül és belül is. Kezük munkája nyomán elkészült a betlehemi jászol és a téli ünnepkört bemutató kiállítás. Ügyes kezű tanítványaink egy csoportja mézeskalácsot sütött az adventi vásárra, kézműveseink pedig - ugyancsak a vásárra készülve - apró, de gyönyörű ajándéktárgyakat készítettek. Gondoltunk a közös, iskolai karácsonyfára is. A gyerekek az idén saját készítésű angyalkákkal öltöztetik ünnepi díszbe fenyőfánkat.

karacsonyi_manok_projektnap_013.jpg

karacsonyi_manok_projektnap_058.jpg

Az alsó tagozatosok sem unatkoztak ezen a napon. Fontos feladatukra készültek a délelőtt egy részében: az Adventi nyitott kapuk rendezvénysorozatunk záróprogramjára, a karácsonyi ünnepi műsora próbáltak. Ezt követően vendégül látták a nagycsoportos óvodásokat és szüleiket az adventi játszóházban.

karacsonyi_manok_projektnap_069.jpg

Újra elindult az iskolarádió. Első adásában karácsonyi kívánságműsorral kedveskedett a projektnap résztvevőinek. A két műsorvezető Süle Anna és Molnár László élő adásban köszöntötte a hallgatókat.

karacsonyi_manok_projektnap_009.jpg

Diákfotósaink, Déry Petra és Tóth Evelin remek képekben örökítették meg a nap eseményeit.

Sok segítséget kaptunk a szülőktől is. Voltak akik fenyőágakkal, fenyőfával, mézeskalács-tésztával segítettek, mások részt vállaltak a betlehem építésében vagy a mézeskalács-sütésben. Köszönjük támogatásukat.

További képekre még egy kicsit várni kell.Sírós


Ég a 3. adventi gyertya is

p1150164.jpg

A karácsony közeledtével egyre bensőségesebbé, meghatóbbá válnak adventi gyertyagyújtásaink. Az együtt átélt pár perces meghitt pillanat fontos a számunkra. A harmadik gyertyát az adventi koszorún felső tagozatban a hatodikosok képviseletében Tóth Dorina gyújtotta meg.

p1150160.jpgp1150155.jpg

Az alsós gyertyagyújtásnál folytatódott a spontán kialakult hagyomány: a közös éneklés. Balikó Róza és Szakál Sára szép verse után Németh Patrik lobbantotta lángra a 3. gyertyát.

p1150166.jpg

p1150171.jpg


Nálunk járt a Mikulás

Hétfőn, december 6-án zsúfolásig megtelt az iskola tornaterme, kicsik és nagyok izgatottan várták, hogy hozzánk is megérkezzen a Mikulás. Természetesen - a hagyományoknak megfelelően - minden osztály egy kis ajándék műsorral készült. Hallottunk kedves és mókás Mikulás-dalokat és szép verseket, láthattunk aranyos jeleneteket és modern táncos produkciókat is. Zongorista növendékeink játéka még meghittebbé varázsolta az ünnepet. A jó cselekedeteknek meg is lett az eredménye: a Mikulás zsákjából sok-sok finom ajándék került elő. A Mikulás szponzoroknak köszönhetően a mai nap senki sem ment haza üres kézzel. Köszönjük támogatásukat.

p1140941.jpg

p1140952.jpg

p1140923.jpg

A jó hangulatú show után sem pihent iskolánk Mikulása. Délután 3 órától egy rövid túrára hívta a kicsiket, hó hiányában - szán helyett -  gyalogosan indultak el a falu főutcáján. Segítő "angyalkái" cukrot, mandarint és egyéb finomságokat osztogattak a verset mondó gyerekeknek.

p1150139.jpg


Meggyújtottuk a 2. adventi gyertyát

p1140877.jpg

Pénteken (december 3-án) a nagyszünetben a 7. osztályosok képviseletében Vincze Gréta meggyújtotta az iskolai adventi koszorún a 2. gyertyát. A gyertyagyújtás megelőzően egy szép karácsonyi verssel is megörvendeztette az ünneplő felsősöket.

p1140871.jpg

A hagulatos esemény 11 órakor az alsó tagozatban folytatódott, ahol a 3. osztályosok lobbantották lángra az adventi korszorú gyertyáit.

p1140900.jpgp1140894.jpg

p1140895.jpg

Kedves színfoltja volt az ünnepi programnak a spontán jött közös éneklés. Egy rövid ideig valóban úgy érezhettük, hogy a karácsonyi angyalok leszálltak közénk.

angyalok_es_az_advent_1_961253_30422_n.gif



Hétfőn jön a Mikulás

mikulas.jpg

Már készíti a szánját és persze az ajándékokat is az iskolai Mikulás, aki december 6-án, délután 1 órakor érkezik hozzánk. Mint mindig, most is kíváncsian várja, hogy a gyerekek milyen műsorral lepik meg.

Délután 3 órakor pedig Mikulás-túrára indul, ahova ti is elkísérhetitek. A szép verseket és énekeket nagyon szereti, s mindig meg is hálálja valami apró ajándékkal.

Várunk benneteket a Mikulás-napi programjainkra!


Floorball területi döntő

Balatonszemes

November 27-én, szombaton kora reggel indultak Balatonszemesre iskolánk floorball csapatai a területi döntőre. Most az 5-6. osztályos fiúk, a 8. osztályos lányok és a 8. osztályos fiúk csapatai versengtek az országos elődöntőbe jutásért. Ebben a diákolimpiai sportágban második éve képviseltetjük magunkat, tehát viszonylag kezdőknek számítunk. Ennek ellenére már tavaly is szép eredményeket értek el csapataink. Kíváncsian vártuk tehát, hogy milyen lesz az idei szereplésük.

kep018.jpg

Most is sikerekről számolhatunk be. A legjobb eredmény a 8. osztályos fiú csapat érte el, kategóriájukban a területi döntőn 2. helyezést értek el, így jogot szereztek arra, hogy az országos elődöntőn (Komárom) képviseljék iskolánkat. A lányok is szépen teljesítettek, ők a bronzérmet hozták el, harmadikok lettek a területi döntőn. Az 5-6. osztályos fiúknak sem kell szégyenkezniük, életük első floorball döntőjén az 5. helyezést érték el.

kep020.jpg

Gratulálunk a csapatoknak és felkészítőiknek: Simon Attila és Süle Gyula testnevelő tanároknak.

További képek az Életképekben!


Ég az első gyertya az adventi koszorún

p1140824.jpg

Pénteken (november 26-án) meggyújtottuk az első gyertyát iskolánk adventi koszorúján. A felső tagozatban 10 órakor lobbant fel a láng Szombath Donáta karácsonyi versét követően. Első ízben ünnepelt így, közösen az iskola közössége.

p1140822.jpg

A meghitt hangulatú gyertyagyújtást karácsonyig minden héten megismételjük. Az első gyertyát a 8. osztályosok képviseletében Donáta gyújtotta meg.

p1140819.jpg

Az alsó tagozatosok sem maradtak ki az ünnepi mozzanatból, náluk 11 órakor kezdődött a gyertyagyújtás. Halk karácsonyi zene mellett, egy  szép karácsonyi vers kíséretében, Mozsár Virág 4. osztályos tanuló gyújtotta meg az adventi gyertyát.

p1140835.jpg

p1140837.jpg

A közös ünnepi pillanat fontos része az adventi időszaknak, hiszen lélekben is fel kell készülnünk karácsony ünnepére.

p1140842.jpg

Még több kép az Életképekben!


EDUCORB

Partnerség az oktatásért a határtérségben

Ausztriában jártunk...

November 24-re iskolánk 3 tanulója és az intézmény vezetője meghívást kapott egy határon átívelő nemzetközi szemináriumra,(Lanczenkirchen, Alsó-Ausztria), melynek fő témája a határmenti térségek együttműködése, a partnerkapcsolatok kialakítása volt. 

A nyugat-dunántúli régió 3 megyéjéből összesen 30 tanuló és 20 pedagógus vehetett részt a programon Magyarországról és kb. ugyanennyien Ausztriából.

Közösen utaztunk ezzel a szép, nagy busszal:

p1140800.jpg

Másfél órás utazás után megérkeztünk a STA. CHRISTIANA iskolához, ahol az általános iskolai képzés mellett szakképzéssel is foglalkoznak.

p1140799.jpg

Régen az iskola kolostor volt, s ennek emlékét egy gyönyörűen felújított kápolna is őrzi. Itt tartották  a konferenciát.

p1140761.jpgp1140762.jpg

Míg a felnőttek a regisztrációt követően a nemzetközi iskolai partnerség kérdéseit vitatták, addig egy emelettel feljebb a gyerekek egy interkulturális vetélkedőn próbálták ki tudásukat. A 6 fős csapatokat úgy szervezték meg, hogy az egyik felét magyar, a másik felét pedig osztrák iskolások alkották. A feladatokat együtt, egymással kommunikálva kellett megoldani. A mi iskolánk csapatának tagjai Bakó Krisztina, Süle Anna és Horváth Richárd 8. osztályos tanulók voltak.

p1140768.jpgp1140764.jpg

Iskolánk számára fontos volt a rendezvényen való részvétel, hiszen már régóta várunk arra, hogy testvériskolai kapcsolatot alakíthassunk ki egy (vagy több) szomszédos ország vállalkozó szellemű iskolájával. Ez a fórum segített nekünk abban, hogy megismerjük a lehetőségeket ezen a területen, bemutathassuk intézményünket a programon résztvevő osztrák iskoláknak. Mindemellett úgy tűnik, tanítványaink is szoros barátságot kötöttek osztrák csapattársaikkal, akik nagy érdeklődéssel nézegették az ajándékba kapott évkönyvünket.

p1140783.jpgp1140782.jpg

További fotók az "Életképekben"!


Figyelem!

A sütivásár fotói az "Életképekben"! Kattints rá!

computer.jpg


ADVENTI NYITOTT KAPUK



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 5
Tegnapi: 20
Heti: 82
Havi: 460
Össz.: 259 447

Látogatottság növelés
Oldal: A múlt hírei 2010/11
KOSSUTH LAJOS ÁLTALÁNOS ISKOLA - © 2008 - 2024 - kossuthsuli.hupont.hu

A HuPont.hu honlap ingyen regisztrálható, és sosem kell érte fizetni: Honlap Ingyen.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »